След на австрийските власти, че наети от Русия убийци го издирват

...
След на австрийските власти, че наети от Русия убийци го издирват
Коментари Харесай

След заплахи за покушение Христо Грозев търси спасение в Северна Америка - Политика

След на австрийските управляващи, че наети от Русия убийци го търсят интензивно благодарение на локални сътрудници, българският публицист от Bellingcat Христо Грозев е отлетял за Северна Америка от съображения за сигурност , написа Financial Times, като цитира самия Грозев. Не се прецизира къде тъкмо ще се откри той.

" Преди няколко дни получих известие от мой другар публицист. Транзит... преди малко кацнах в Дъблин. Почувствах вълна от облекчение ", написа той и изяснява, че лети от Австрия за Северна Америка. 

" При естествени условия това трансатлантическо пътешестване на Христо Грозев щеше да е незабележимо. Тъй като роденият в България Грозев работи за проверяващия уебсайт Bellingcat, той постоянно кръстосва земното кълбо за изследване. Но това не са естествени времена. През миналата година Грозев и сътрудниците му неведнъж разкриваха тъмни събития в Украйна и Русия, употребявайки техника за цифрово разузнаване, наречена разследващ разбор с отворен източник (Osint). Това накара режима на Владимир Путин да включи Грозев, 53-годишен компютърен фанатик с остро възприятие за комизъм, в листата на " най-издирваните ", разяснява изданието.

Грозев изяснява, че съветски убийци го преследват във Виена, където живее повече от 20 година, благодарение на локални сътрудници. Австрийските управляващи са били на мнение, че не е в сигурност там.

" Личните ми данни са били налични за към този момент някогашен чиновник на австрийската работа за сигурност по разпореждане на съветското разузнаване ", продължава той. 

Financial Times разяснява, че историята с българина е дребна част от огромна интервенция за всяване на боязън след непровокираното навлизане на Русия в Украйна, само че тя приказва за " изключителната храброст, която някои публицисти демонстрират в устрема си да разкрият истината за бруталната съветска война както в Украйна (където доста кореспонденти бяха убити), по този начин и в самата Русия и в нейната по-широка орбита (където опозиционерите са хвърлени в пандиза, заглушавани или изгонени) ".

Европейските държавни управления се пробват да се опълчват на това като експулсират съветски дипломати.

Христо Грозев взе участие в следствието на опита за ликвидиране на кремълския критик Алексей Навални, който сега излежава присъда в пандиза. Също по този начин и в следствието на отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри. Тези и други журналистически материали му печелят оповестяването за нежелателен в Русия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР